مدت زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه
12 اردیبهشت 1401
مبانی برنامه نویسی و 4 گام اصلی آن
با پیشرفت تکنولوژی و مکانیزه شدن کار های مختلف، دانش برنامه نویسی روز به به روز محبوب تر می شود و نیاز شرکت ها به برنامه نویسان حرفه ای بیشتر می شود. مبانی برنامه نویسی، اصولی هستند که یک برنامه نویس را از ابتدایی ترین سطح به پیشرفته ترین سطح میرساند و به همین علت یادگیری آن، اهمیت زیادی دارد. در این مقاله سعی کردیم بیشتر درباره ی مبانی برنامه نویسی و گام های یادگیری آن صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله از نادین سافت همراه ما باشید.

مفهوم برنامه نویسی(programming)
برنامهنویسی نوشتن کد و ایجاد برنامههای کامپیوتری یا نرمافزارها است. در واقع، برنامهنویسی به ایجاد دستورات و دستورالعملهایی که کامپیوتر باید اجرا کند تا وظایف و کارها را انجام دهد، اشاره می کند. این دستورات به زبانهای خاصی نوشته میشوند که توسط کامپیوتر قابل فهم هستند. به عبارت دیگر، برنامهنویسی فرآیند تبدیل الگوها و منطق انسانی به یک زبان خاص است تا کامپیوتر بتواند این دستورات را اجرا کند.
دانش مبانی برنامه نویسی در دنیای امروز، روز به روز، کاربرد های بیشتری پیدا می کند و تقریباً در تمام جوانب زندگی و صنعت به کار میرود؛ از تولید نرمافزارهای کاربردی، بازیهای رایانهای و وبسایتها تا کنترل دستگاههای صنعتی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء(IOT) و حوزههای دیگر، برنامهنویسی نقش اساسی در آن ها دارد.
به وسیله ی دانش برنامهنویسی، برنامه نویسان می توانند ایدهها و نیازهای مختلف را به نرمافزارهای کارآمد و قدرتمند تبدیل کنند.
مهارت های مورد نیاز در برنامهنویسی شامل، توانایی تفکر تحلیلی، حل مسائل، طراحی منطقی و نوشتن کد مناسب است. برنامهنویسان باید با زبانهای برنامهنویسی مختلف آشنا باشند، توانایی درک و تعامل با الگوریتمها و ساختارهای داده را داشته باشند و در زمینه عیبیابی و بهینهسازی کد تجربه ی کافی پیدا کنند.
زبان های برنامه نویسی + معرفی چند نمونه
زبانهای برنامهنویسی ابزارهایی هستند که برنامهنویسان برای نوشتن کدهای کامپیوتری، از آن ها استفاده میکنند. هر زبان برنامهنویسی دارای قواعد و نحوه نوشتن منحصر به فرد خود است که توسط کامپیوتر تفسیر و اجرا میشوند.
در پایین، به تعدادی از معروفترین زبانهای برنامهنویسی اشاره می کنیم:
- Python:
یک زبان برنامهنویسی سطح بالا است که با دستورات ساده و خوانا شناخته میشود. معمولاً برای آموزش، توسعه و تست سریع نرمافزارها استفاده میشود. Python در زمینههای مختلف مانند وب، دانش داده، هوش مصنوعی و برنامهنویسی اسکریپتی کاربرد دارد. - Java:
یک زبان برنامهنویسی قابل اجرا بر روی چندین پلتفرم است که از ساختارهای شیءگرا پشتیبانی میکند. Java معمولاً برای توسعه نرمافزارهای وب، اپلیکیشنهای تلفن همراه، بازیها و سیستمهای توزیعشده استفاده میشود. - C++:
توسعهیافتهترین نسخه از زبان C است که از شیءگرایی پشتیبانی میکند. C++ برای توسعه بازیها، نرمافزارهای دسکتاپی، سیستمهای عامل و برنامه هایی که نیاز به کنترل سطح پایین دارند، استفاده میشود. - JavaScript:
اصطلاحاً با اختصار JS نامیده میشود و اصلیترین زبان برنامهنویسی برای توسعه وب است. JavaScript برای ایجاد اثرات تعاملی در صفحات وب و توسعه برنامههای کاربردی وب مورد استفاده قرار میگیرد. - C# (C Sharp):
این زبان برنامه نویسی توسط مایکروسافت توسعه یافته است. C# برای توسعه نرمافزارها و بازیهای ویندوزی و برنامههای .NET استفاده میشود. - PHP:
یک زبان برنامهنویسی سمت سرور است که به خصوص برای توسعه وبسایتها و اپلیکیشنهای وب مورد استفاده قرار میگیرد. - Ruby:
یک زبان برنامهنویسی سطح بالا است. Ruby بهطور اصلی برای توسعه وبسایتها با چارچوب Ruby on Rails استفاده میشود. - Swift:
یک زبان برنامهنویسی توسعه داده شده توسط اپل برای توسعه برنامهها برای دستگاههای iOS و macOS است. - SQL:
اختصار Structured Query Language (زبان پرسوجوی ساختاری) است که برای مدیریت و تعامل با پایگاهدادهها مورد استفاده قرار میگیرد. - R:
برای تجزیه و تحلیل داده و علوم داده، به ویژه در زمینه آمار و تحلیل دادهها، استفاده میشود.
این ها تعدادی از زبانهای برنامهنویسی معروف و کاربردی در دنیا هستند، اما هنوز زبانهای دیگری نیز وجود دارند که در حوزههای خاص خود کاربرد دارند.
نکته: انتخاب زبان برنامهنویسی مناسب، به نوع پروژه، هدف و تخصص شما بستگی دارد.

اولین زبان برنامه نویسی در تاریخ!
آیا می دانستید که اولین زبان برنامه نویسی در سال 1843 و توسط یک خانم اختراع شد؟
آدا لاولیس (Ada Lovelace) اولین الگوریتم ماشینی را برای یک ماشین محاسباتی اولیه ارائه کرد که آن را روی یک تکه کاغذ یادداشت کرد، چون در آن زمان کامپیوتری وجود نداشت!

مفاهیم اولیه ی برنامه نویسی
مفاهیم اولیه برنامهنویسی اصول و مفاهیم پایهای هستند که هر برنامهنویس باید با آنها آشنا باشد تا بتواند کدهای کامپیوتری معتبر و کارآمد ایجاد کند. برخی از مفاهیم اولیه برنامهنویسی عبارتند از:
- متغیرها:
متغیرها به فضایی در حافظه اشاره میکنند که به آنها مقادیر اختصاص میدهید. مقادیر متغیرها ممکن است عددی، متنی یا نوع دیگری از داده باشد. - نوع دادهها:
هر مقدار در برنامه دارای نوع دادهای است. انواع دادهها میتوانند شامل اعداد صحیح، اعشاری، متن، بولین و غیره باشند. - عبارات ریاضیاتی:
برنامهنویسی معمولاً شامل عملیات ریاضیاتی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم است. به مفاهیم مرتبط با اولویت عملیاتی و پرانتزها نیز باید توجه شود. - عملگرها:
عملگرها نشاندهنده عملیاتهایی مانند جمع، تفریق، ضرب، تقسیم، مقایسه و غیره هستند. - شرط ها:
دستورات شرطی (مانند if و else) برای اجرای بخشهایی از برنامه در صورت برقراری شرایط خاص استفاده میشوند. دستورات تکراری (مانند حلقهها) نیز برای تکرار یک بخش از برنامه تا وقتی که شرط معین برآورده شود، استفاده میشوند. - توابع:
توابع مجموعهای از دستورات هستند که یک عمل را توضیح می دهند و میتوانند توسط برنامهنویس برای استفاده مکرر فراخوانی شوند. - نظم کد:
یکی از مهمترین مفاهیم برنامهنویسی، نظم و ساختار منسجم کد است. استفاده از فضا بندی، نامگذاری مناسب متغیرها، توضیحات و کامنتها برای توضیح کدها، باعث ایجاد درک بهتر برای خود و دیگران می شود. - اشکالزدایی (Debugging):
خطاها در کدهای برنامهنویسی رایج هستند. اشکالزدایی یا Debugging به معنای تشخیص و رفع این خطاها است. استفاده از ابزارهای اشکالزدایی و تکنیکهای منطقی در این زمینه اساسی است. - توسعه تست:
نوشتن تستهای واحد و تستهای تجمیعی برای اطمینان از عملکرد صحیح برنامهها در طول توسعه و پس از تغییرات انجام شده اهمیت دارد.
این مفاهیم تنها نمونهای از اصول و مفاهیم پایهای در برنامهنویسی هستند. یادگیری این مفاهیم اساسی میتواند به شما در یادگیری و تسلط بر زبانها و فنون برنامهنویسی کمک کند.

مبانی برنامه نویسی چیست؟
مبانی برنامه نویسی و آشنایی با آن برای کسانی که به دنبال یادگیری زبان های برنامه نویسی هستید، ضروری است. میتوان گفت که مبانی برنامه نویسی در واقع درک عملکردهای برنامه نویسی است که کامپیوتر آن را اجرا می کند.
اکثر کامپیوترها به یک CPU متکی هستند. CPU مجموعه ای از دستورالعمل ها را به صورت باینری درک می کند. شما از نظر تئوری میتوانید کدی را بنویسید که به CPU میگوید با رشته ها و دنبالههای طولانی از صفر و یک ها، چه کاری را انجام دهد. دستورالعمل هایی که به شکل باینری نوشته می شوند، کد ماشین نامیده می شوند.
در ادامه گام به گام با مبانی برنامه نویسی آشنا می شویم.
4 گام برای یادگیری مبانی برنامه نویسی
یادگیری برنامهنویسی یک مسیر مهم و پر از چالشها است. برای شروع، میتوانید این چهار گام را دنبال کنید:
انتخاب زبان برنامهنویسی:
انتخاب زبانی که میخواهید یاد بگیرید، اولین گام است. زبانهای مختلف برای استفاده در حوزهها و پروژههای مختلفی وجود دارند. برای مثال، اگر میخواهید وبسایت توسعه دهید، HTML و CSS برای طراحی وبسایت کاربردی هستند. برای برنامهنویسی موبایل، Java (برای اندروید) یا Swift (برای iOS) مناسب است. در صورت تمایل به یادگیری برنامهنویسی شیگرا، زبانهایی مانند Java، Python یا C# مناسب خواهند بود.
مفاهیم پایهای و اصول برنامهنویسی:
قبل از ورود به جزئیات زبان برنامهنویسی، مفاهیم پایهای مانند متغیرها، عبارات ریاضیاتی، شرطی و حلقهها، توابع و آرایه ها و اشکالزدایی را یاد بگیرید. همچنین، با اصول مهمی مانند مفاهیم شیگرایی و SOLID آشنا شوید.
تمرین و پروژههای عملی:
بعد از یادگیری مفاهیم اولیه با تمرینات و پروژههای عملی، مهارتهای خود را تقویت کنید. ایجاد پروژههای کوچک و تا حد امکان واقعی، به شما کمک میکند تا مفاهیم را به کار بگیرید و با چالشهای واقعی مواجه شوید.
یادگیری پیشرفته و توسعه تخصص:
پس از مسلط شدن به مفاهیم پایهای، میتوانید به مباحث پیشرفتهتری مانند برنامهنویسی شیگرا، پایگاهداده، امنیت نرمافزار و غیره بپردازید. همچنین، میتوانید در زمینههای خاصی مثل هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، توسعه بازیهای رایانهای و غیره فعالیت حرفه ای خود را شروع کنید.
به یاد داشته باشید که یادگیری مبانی برنامهنویسی یک فرآیند پیوسته است و تجربه و تمرین در این مسیر بسیار مهم و تاثیرگذار است. همچنین از منابع آموزشی متنوع مثل کتب، دورههای آنلاین، ویدئوها و انجمنهای برنامهنویسی برای یادگیری استفاده کنید.
در پایان راز تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای، تکرار و تمرین زیاد و بررسی مشکلات پیش آمده و تکرار این چرخه تا زمانی که به یک برنامه نویس حرفه ای تبدیل شوید، هست. پس معطل نکنید و همین الان شروع به یادگیری مبانی برنامه نویسی کنید.
بیشتر بخوانید:
بهترین کیبورد برای برنامه نویسی
سوالات متداول:
برنامهنویسی چیست؟
برنامهنویسی فرآیند نوشتن و ایجاد کدهای ماشینی است که توسط کامپیوترها قابل فهم و اجرا میشوند. در واقع، برنامهنویسی به برنامهنویسان امکان میدهد تا دستورات و تعلیمهای خاصی را به کامپیوتر بدهند تا وظایف مختلفی از جمله حل مسائل، اجرای الگوریتمها، توسعه نرمافزارها و ایجاد وب سایتها را انجام دهند.
گام های یادگیری مبانی برنامه نویسی چیست؟
انتخاب زبان برنامهنویسی
مفاهیم پایهای و اصول برنامهنویسی
تمرین و پروژههای عملی
یادگیری پیشرفته و توسعه تخصص
چگونه میتوانم مهارتهای برنامهنویسی خود را بهبود دهم؟
تمرین، تمرین و تمرین! ایجاد پروژههای کوچک و تا حد امکان واقعی، خواندن کدهای دیگران، شرکت در انجمنهای برنامهنویسی، مطالعه منابع آموزشی و انجام دورههای آنلاین میتواند به بهبود مهارتهای شما کمک کند.