مدت زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه

10 مزیت که باعث میشود از مونگو دی بی استفاده کنیم

همانطور که در مطالب قبلی درج شده در بلاگ نادین سافت در مورد سامانه‌های مدیریت پایگاه داده صحبت کردیم، در ‌این مطلب قصد داریم به یکی از ‌این سامانه‌ها بپردازیم. یعنی در مورد مونگو دی بی صحبت کنیم؛ پایگاه داده‌ای محبوب و نسبتا جدید که توانسته است نظر بسیاری از توسعه‌دهندگان را به سمت خود جلب کند. در صورتی که نیاز به دریافت راهنمایی و مشاوره دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا حتما با ما در نادین سافت تماس حاصل کنید یا به سایر مطالب مرتبط موجود در سایت نادین سافت مراجعه نمایید.

مونگو دی بی
mongodb

پایگاه داده‌های NoSQL چه هستند؟

پایگاه داده‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند، یکی NoSQL و دیگری SQL. ذخیره سازی، ساختار و کار با‌ این پایگاه داده‌ها با یکدیگر متفاوت است. سطح پایگاه داده‌های NoSQL از SQL بالاتر است و انواع و اقسام داده‌ها در آن قابلیت ذخیره سازی، پردازش و بازخوانی دارند. شما می‌توانید حجم داده‌های زیادی را به واسطه پایگاه داده‌های NoSQL ذخیره کنید و روی آنها پردازش انجام دهید.

پایگاه داده‌های SQL مبتنی ‌بر جدول هستند در حالی که NoSQL‌ها بر اساس مجموعه‌ای از داده‌ها کار می‌کند که به صورت داکیومنت Document ذخیره می­شوند. بنابراین ذخیره کردن انواع و اقسام داده‌ها در آن به راحتی قابل انجام خواهد بود. بنابراین خیلی طبیعی است که پایگاه داده‌های NoSQL از نوع SQL محبوب­تر و پرکاربرد‌تر باشند. انواع پایگاه داده‌های SQL شامل MySQL، Oracle، Microsoft SQL Server، PostgreSQL هستند. یکی از پایگاه داده‌های NoSQL معروف، پرکاربرد و محبوب نیز مونگو دی بی یا MongoDB است. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد ‌این پایگاه داده می‌پردازیم.

مونگو دی بی
مقایسه پایگاه‌­داده‌­ی NoSQL و SQL

 توضیح کلی درباره پایگاه داده مونگو دی بی یا mongoDB و ساختار آن

همانطور که اشاره شد مونگو دی بی یا MongoDB یا mongodb یک پایگاه‌داده NoSQL مبتنی بر داکیومنت است که برای ذخیره‌سازی اطلاعات در حجم بسیار زیاد استفاده می‌شود. مونگو دی بی یا mongo db یک پایگاه‌داده است که در اواسط دهه ۲۰۰۰ معرفی شد. ‌این سیستم زیر مجموعه یک پایگاه‌داده NoSQL قرار می‌گیرد. ‌این نوع پایگاه‌داده از چارچوب‌های پویا استفاده می‌کند. به ‌این معنی که می‌توانید بدون تعریف ساختار خاصی، مانند فیلدها یا مقادیر مرتبط با آنها، رکوردهایی را‌ ایجاد کنید. مونگو دی بی به شما اجازه می‌دهد (به عنوان مدیر پایگاه داده) که ساختار رکورد‌ها را تغییر دهید، مثلا فیلد‌های جدید بیفزایید یا برخی از آنها را حذف کنید.

نگاهی به مقایسه MySQL و mongodb برای درک تفاوت بین ‌این پایگاه داده NoSQL با یک پایگاه داده SQL مانند MySQL:

  1. مونگو دی بی داده‌ها را به عنوان داکیومنت‌های JSON نمایش می‌دهد. در حالی که MySQL، داده‌ها را در قالب جداول و ردیف‌ها نشان می‌دهد.
  2. در ‌این پایگاه‌داده نیازی نیست که شما چارچوب تعریف کنید در حالی‌که در MySQL باید جداول و ستون‌ تعریف کنید.
  3. این پایگاه داده از JOIN پشتیبانی نمی‌کند، اما MySQL از JOIN به عملیات‌ها پشتیبانی می‌کند.
  4. این پایگاه داده از جاوا اسکریپت به عنوان زبان پرس و جو استفاده می‌کند در حالی که MySQL از زبان پرس و جو ساخت یافته (SQL) استفاده می‌کند.
  5. اگر داده‌های بدون ساختار و یا ساختار یافته با پتانسیل رشد سریع دارید، MongoDB یک انتخاب‌ایده‌آل است، در حالی که اگر داده‌های ساختاریافته دارید و به یک پایگاه داده سنتی رابطه‌ای نیاز دارید، MYSQL یک انتخاب عالی است.

مونگو دی بی همچنین ابزار‌های مختلفی شامل موارد زیر دارد:

  • MongoDB Compass
  • Mongo Management Studio
  • MongoJS Query Analyzer
  • Nucleon Database Master
  • NoSQLBooster
  • Studio 3T
  • MongoDB Spark Connector
  • MongoDB Charts
مونگو دی بی
مزایای مونگو دی بی

مزایای مونگو دی بی چیست؟

  • مونگو دی بی بسیار انعطاف‌پذیر و سازگار است.
  • اوپن سورس است.
  • برای بازگرداندن فیلدهای خاص در داکیومنت‌ها می‌توان کوئری ساخت
  • از فیلد‌ها، پرس و جو‌ها و غیره برای جستجوی اطلاعات ذخیره‌ شده پشتیبانی می‌کند.
  • یک سیستم پایگاه داده بسیار ساده و مقیاس پذیر می‌باشد.
  • به شما کمک می‌کند از حافظه داخلی سیستم برای ذخیره داده‌های موقت استفاده کنید که ‌این کار سرعت آن‌را افزایش می‌دهد.
  • ایندکس‌های اولیه و ثانویه را در هر فیلدی ارائه می‌دهد.
  • از تکثیر پایگاه داده پشتیبانی می‌کند.
  • شما می‌توانید از مونگو دی بی به عنوان یک سیستم ذخیره فایل استفاده کنید که به عنوان GridFS شناخته می‌شود.
  • به شما اجازه می‌دهد تا هر نوع فایلی را در هر اندازه‌ای در پایگاه داده ذخیره کنید بدون ‌اینکه بر روی استک تاثیری بگذارد.

و …

معایب مونگو دی بی چیست؟

  • به کارگیری حافظه زیاد
  • محدودیت حجم هر داکیومنت
  • مونگو دی بی ACID نیست (Atomic, Consistency, Isolation & Durability) آن هم در مقایسه با بسیاری از سیستم‌های پایگاه داده‌ی دیگر.
  • در مونگو دی بی، هیچ شرطی برای رویه یا عملکردهای ذخیره شده وجود ندارد، بنابراین شما نمی‌توانید هیچ منطق تجاری را در سطح پایگاه‌داده پیاده کنید، در حالی که در هر سیستم پایگاه داده دیگر می‌توانید این کار را انجام دهید.

شرکت‌ها

کدام شرکت‌ها از ‌این پایگاه داده استفاده می‌کنند؟

طبق گزارش‌ها، 4079 شرکت از مونگو دی بی استفاده می‌کنند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. Uber
  2. LaunchDarkly
  3. Lyft
  4. Delivery Hero
  5. KAVAK
  6. Stack
  7. HENNGE K.K.
  8. Accenture
  9. Hepsiburada

جایگاه‌ این پایگاه داده در جهان چیست؟

مونگو دی بی را یک مدعی نسبتا جدید در بین سیستم‌های پایگاه داده، و در مقایسه با غول‌هایی مانند Oracle یا IBM DB2 به حساب می‌آورند و محبوبیت ویژه آن را به امکان کار با این DBMS‌ به واسطه زبان‌های برنامه نویسی مثل جاوا اسکریپت، پایتون و روبی می‌دانند.

ترکیب ‌این زبان‌ها به صورت یکجا، سرعت کد نویسی را افزایش می‌دهد و ‌این برای بسیاری از کاربران حائز اهمیت است. البته مزایای ذکر شده در مورد ‌این پایگاه داده را نیز می‌توان دیگر دلایل محبوبیت و جایگاه ویژه آن در بین توسعه دهندگان دانست.‌ این ویژگی‌ها در کنار هم باعث شده اند تا ‌این دیتابیس بتواند در مدت زمان کوتاهی بین علاقه مندان به استفاده از پایگاه داده‌های NoSQL محبوب شود.

در تصویر زیر میزان محبوبیت و استفاده از‌ این پایگاه داده در مقایسه با پایگاه‌های داده محبوب و معروف دیگر در دنیا آورده شده است:

مونگو دی بی

و در تصویر زیر نیز آمار جستجوی نام آن در گوگل نسبت به سایر پایگاه داده‌های محبوب نمایش داده شده است:

گوگل

آنچه که واضح و مسلم است ‌این است که ‌این پایگاه داده هم‌ آینده خوبی داشته و هم در جایگاه خود جزء پرطرفدار ترین DBMS‌ها به شمار می‌آید.

منابع

[1] https://www.xplenty.com/blog/the-sql-vs-nosql-difference/

[2] https://www.guru99.com/mongodb-vs-mysql.html

[3] https://www.educba.com/mongodb-tools/

[4] https://stackshare.io/mongodb

[5] https://www.edureka.co/blog/mongodb-the-database-for-big-data-processing

مقالات پیشنهادی