مدت زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

هوش مصنوعی در سازمان ها

هوش مصنوعی در سازمان‌ ها این عنوانی است که شاید این روزها زیاد شنیده باشید. کاربرد هوش مصنوعی یا همان (artificial intelligence) در تمامی حوزه ها روز به روز در حال گسترش است. بنابراین هوش مصنوعی می تواند کاربردهای گسترده ای در سطوح مختلف سازمان شما داشته باشد.

در واقع نقش هوش مصنوعی در سازمان‌ ها میتواند بسیاری از مدل های فرآیندهای سازمانی را تغییر دهد و مدلهای جدیدی را در سازمان شما خلق کند. در مقالات پیشین نادین سافت درباره هوش تجاری در کسب و کارها و ۸ ویژگی داشبوردهای هوش تجاری و هوش تجاری (BI) یا Business Intelligence چیست؟ 10 دلیل که سازمان‌ها و کسب و کارها به آن نیاز دارند صحبت کردیم. در این مقاله به بررسی موارد زیر می پردازیم:

1- کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت سازمانها و کسب و کارها

2- کاربرد سیستم های هوش مصنوعی در تصمیم گیری های مدیریتی

3- کاربرد هوش مصنوعی در تصمیم گیری

4- چگونه یک سازمان مجهز به هوش مصنوعی خلق کنیم؟

5- کاربرد هوش مصنوعی در مدریت منابع انسانی

6- کاربرد هوش مصنوعی در سیستم های اطلاعاتی

هوش مصنوعی در مدیریت سازمان ها
هوش مصنوعی در مدیریت سازمان ها

کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت سازمانها و کسب و کارها

برخی از کاربردهای نقش هوش مصنوعی در سازمان‌ ها را در شرکت­ها و مشاغل اطراف خود می توان دید. جستجوهای روزانه در اینترنت یا بررسی آخرین داده ها و اخبار در رسانه های اجتماعی نمونه هایی از هوش مصنوعی است. حتی اگر از هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) آگاهی نداشته باشید باز هم تاثیر زیادی بر زندگی، کسب­ وکار و سازمان شما دارد.

در حال حاضر نمونه های مطرحی از کاربردهای نقش هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها را به صورت روزانه در مدیریت مشاغلی مانند شرکت­ها و کسب ­وکار های آزاد، تجارت الکترونیک و بازاریابی می­توان مشاهده کرد.

برخی از کاربردهای هوش مصنوعی یا AI در فعالیت های روزانه سازمان­ها در زیر آمده است.
1- اتوماسیون فرآیندهای درون سازمانی
2- نرم افزارهای پیش بینی فروش و کسب ­وکار
3- سیستم های نظارت امنیتی
4- اتوماسیون صنایع مبتنی بر داده مانند خدمات مالی یا تجارت الکترونیک
5- فیلتر کردن اسپم یا هرزنامه
6- دسته بندی هوشمند ایمیل­ها
7- تولید فایل صدا از روی متن
8- تولید متن از روی تصویر
9- استفاده از پشتیبان­ها و پاسخگوهای خودکار و آنلاین برای مراجعه کنندگان
10- جستجوهای هوشمند
11- دستیارهای شخصی هوشمند بر روی سیستم عامل­ کامپیوترها

کاربرد سیستم های هوش مصنوعی در تصمیم گیری های مدیریتی

تکنولوژی های مبتنی بر نقش هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها بسترهای قدرتمندی را جهت پردازش غیر متمرکز داده ها و ذخیره سازی اطلاعات فراهم آورده است. استفاده از این پلتفرم­ها نسبت به سیستم­های سنتی بسیار سریع، اقتصادی، منطقی و مقرون به صرفه است.
مدیران و مسئولین سازمان­های پیشگام درصدد هستند تا مسیر تصمیم گیری های مدیریتی را به سوی استفاده از نقش هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها سوق دهند. لازم است تمامی شرکت­ها و سازمان ها هرچه زودتر با به کاربردن تکنولوژی پیشرو و بهره مندی از مدیران خلاق و مستعد موانع فرهنگی و سازمانی را برای پیاده سازی هوش مصنوعی یا AI در سازمان خود از میان بردارند.

کاربرد هوش مصنوعی در تصمیم گیری

مدیریت سازمان ها باید ضرورت بکارگیری پروژه ‌های هوش مصنوعی در سازمان ها و فواید آن را برای کارکنان و مدیران بخشهای مختلف سازمان خود تشریح کنند. همچنین علاوه بر زمان و سرمایه ای که برای پیاده سازی فناوری صرف می کنند باید برای استفاده از آن در تعیین وظایف سازمانیِ پرسنل خود راهکارهای مناسبی را در نظر بگیرند. آموزش مباحث کاربردی هوش مصنوعی در سازمان ها به تمامی کارکنان سازمان از اقداماتی است که باید به سرعت انجام شود.

هرچه بلوغ سازمان یا کسب و کار شما در زمینه بکارگیری هوش مصنوعی بالاتر رود سازماندهی و حل پیچیدگی کسب‌وکار ها و فرآیندهای سازمانی راحت­تر شده و سرعت پایه ریزی نوآوری­ها در سازمان شما بیشتر می ­شود.

نقش هوش مصنوعی در سازمان ها
نقش هوش مصنوعی در سازمان ها


به طور مثال اتوماسیون سازمان­ها توسط الگوریتم‌های هوش مصنوعی در سازمان ها فعال می‌شوند. این الگوریتم‌ها شامل پیگیری قوانین، پیش‌بینی‌ها، شناخت محدودیت‌ها و راه حل های منطقی است که به تصمیم گیری مدیریتی کمک می‌کنند. همچنین مدیران از تکنیک­های هوش مصنوعی یا AI می­توانند برای پیش بینی رفتار مخاطبین سازمان خود استفاده کنند و نسبت به آنها تصمیمات مناسب را اتخاذ کنند.

ارزش هوش مصنوعی در سازمان ها در تصمیم گیری های مدیریتی زمانی بیشتر است که هوش مصنوعی یا AI به عنوان پشتیبانی، تقویت و در بعضی مواقع جایگزینی نیروی انسانی به کار گرفته می­شود.

چگونه یک سازمان مجهز به هوش مصنوعی خلق کنیم؟

1- شبیه سازی فرآیندهای عملیاتی و تصمیم گیری­های درون سازمانی

2- افزایش هرچه بیشتر میزان همکاری‌ میان بخشهای مختلف یک سازمان

ضمانت اجرایی و افزایش بهره‌برداری موفقِ سیستم های هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها جهت ساماندهی به فعالیت­ها با همکاری قسمت های مختلف یک سازمان برای پیاده سازی این تغییرات مورد نیاز است. بخشهای مختلف سازمانی باید از ویژگی های Cross Functional برخوردار باشند. یعنی شامل افرادی با تخصص­ها، مهارت‌ها و نقطه نظرات گوناگون باشند. در توسعه هر الگوریتم هوش مصنوعی در سازمان ها یا AI و پیش‌بینی نیازهای سازمانی باید با مشارکت کارکنان صورت گیرد.

3- انجام تصمیم‌گیری های سازمان بر اساس داده ها

مدیریت و کارکنان سازمان می‌توانند با استفاده از الگوریتم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در سازمان ها تصمیمات خود را با بهره مندی از منطق و توصیه‌های هوش مصنوعی در سازمان ها یا AI تقویت کرده و به نتایج مطلوبی دست یابند. اما برای رسیدن به عملکرد و بازدهی مناسب تمامی کارکنان در چارت سازمانی باید به راهکار های الگوریتم‌های هوش مصنوعی اعتماد داشته باشند. همچنین باور کنند که در تصمیم‌گیری نقش مستقلی دارند.

4- انعطاف پذیری در پذیرش عملکرد هوش مصنوعی

مدیران سازمان­­ها باید ذهنیت سنتی را کنار گذاشته و روش آزمون و خطا را برگزینند. آنها باید بدانند که اولین نسخه از سیستم های هوش مصنوعی یا AI به ندرت عملکرد مطلوب و نهایی را خواهد داشت. پس برای توسعه یک سیستم باید حداقل قابلیت، زمان کافی و سیکل Loop learning را در نظر بگیرند.

کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی

استفاده از هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها به بهبود مدیریت منابع انسانی کمک می کند. سیستم های هوش مصنوعی یا AI توانایی آنالیز، پیش بینی و تشخیص کافی برای بهینه سازیِ تصمیم‌گیری های بخشهای منابع انسانی را دارند.

مدیریت منابع انسانی تلاش می کند تا به برقراری و بهبود ارتباطات فردی و درون سازمانی بین کارکنان با یکدیگر و با سازمان اقدام کند. در سازمان های با مقیاس بزرگ ثبت و ذخیره مشخصات و سوابق کارکنان توسط هوش مصنوعی امکان انجام فرآیندهای بخش مدیریت منابع انسانی را راحت­تر می­سازد.
همچنین آنالیز تجربیات و سوابق کارکنان توسط سیستم های هوش مصنوعی این امکان را فراهم می­کند تا مدیریت منابع انسانی بتواند پیشرفت روند کاری کارکنان را دنبال کند.

هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی

به منظور کارآیی و مشارکت بهتر کارکنان سازمان توجه به احساسات و بالا بردن روحیه کاری آنان از پارامترهای مهم برای مدیریت منابع محسوب می شود. سیستم های هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها امکان برنامه ریزی ربات های هوشمندی با نام chatobots را دارد که می توانند با کارکنان سازمان ها گفتگو کنند.

با آنالیز معناشناسی اجتماعی و تحلیل احساسات کارکنان سازمان می­توان به روند مدیریت منابع انسانی کمک کرد. بخش مدیریت منابع انسانی سازمانها با توجه به نتایج این آنالیزها می تواند مشارکت کارکنان را بالا برده و از میزان نارضایتی یا ترک شغل ها آنها بکاهد.

هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی
هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی

کاربرد هوش مصنوعی در سیستم های اطلاعاتی

یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها هوشمند ساختن سیستم های اطلاعاتی است. در عصر حاضر حیات سازمان ها وابستگی جداناپذیری بین استفاده از سیستم های اطلاعاتی کامپیوتری دارند که روز به روز در حال نوآوری است.
سیستم های اطلاعاتی باید از پویایی کافی برخوردار باشند تا بتوانند پاسخگوی روابط غیر خطی و محیط های پیچیده امروزی گردند. وظیفه سیستم اطلاعاتی در یک سازمان گردآوری داده ها، پردازش اطلاعات، ذخیره سازی آنها و در نهایت توزیع اطلاعات است. مجموعه این وظایف در تصمیم گیری های مدیریتی، هماهنگی و نظارت بر بخشهای مختلف سازمان نقش مهمی را بر عهده دارند.

هوش مصنوعی در سیستم های اطلاعاتی

سیستم های اطلاعاتی در یک سازمان شامل چهار سیستم پردازش تبادل اطلاعات، سیستم اطلاعات مدیریت، سیستم اتوماسیون اداری و سیستم پشتیبانی تصمیم گیری است. هوش مصنوعی در سازمان‌‌ ها به توسعه این سیستم ها کمک می­ کند.
سیستم های پردازش اطلاعات TPS به طور معمول تمام اطلاعات مورد نیاز جهت اجرای وظایف روزانه سازمان مانند حسابداری، پرسنلی، مدیریت منابع انسانی، حقوق و دستمزد، و سفارشات را فراهم می کنند.
سیستم اطلاعات مدیریت MIS به تهیه اطلاعاتی می­پردازند که برای کنترل­ها و عملیات کلیدی سازمان به کار می­روند.

کاربرد هوش مصنوعی در سازمان ها
کاربرد هوش مصنوعی در سازمان ها


سیستم اتوماسیون اداری OAS اطلاعات لازم جهت چرخه ها و فرآیندهای سازمانی را فراهم می­ کند. سیستم پشتیبانی تصمیم گیری DDS اطلاعات بهینه ای را جهت مدلسازی و بهینه سازی تصمیمات مدیریت سازمان ارائه می دهد. بنابراین مزایای استفاده از هوش مصنوعی در سازمان ها فراتر از چیزی است که من و شما تصور می کنیم.

شرکت نادین سافت به منظور استفاده سازمان ها از امکانات هوش مصنوعی در جهت بالابردن میزان بهره‌وری، کم کردن هزینه ها و تسریع گردش فرآیندهای سازمانی خدمات ویژه ای را ارائه می ­دهد. برای اطلاع از خدمات ما با نادین سافت در ارتباط باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نقش هوش مصنوعی در سازمان ها مقالات پیشنهادی زیر را مطالعه کنید:

چگونه هوش مصنوعی عملکرد سازمان شما را ارتقا می دهد؟

آینده سازمان ها با استفاده از هوش مصنوعی

جمع بندی

هوش مصنوعی در سازمان ها ترکیبی از تحلیل، داده‌کاوی، مصورسازی داده(داده‌نمایی) و… است که به سازمان‌ها جهت «تصمیم گیری بر اساس داده‌ها» کمک می‌کند. مصورسازی مطلوب، کارشناسان و مدیران را در تحلیل داده‌ها، استدلال و همچنین تصمیم‌گیری یاری می‌کند. مصورسازی داده هم علم است و هم هنر. فرآیند انتقال اطلاعات دیداری در مغز به طور تقریبی شصت‌هزار برابر سریعتر از اطلاعات متنی است. در آینده ای نزدیک هوش مصنوعی در سازمان ها به یک ضرورت تبدیل خواهد شد.

نادین سافت با تکیه بر تکنولوژی و تجربیات خود راهکارهای جامع و روان سامانه های مبتنی بر هوش تجاری خلق می‌کند تا به خوبی پاسخگوی نیازهای خاص کارفرمایان باشد. پیاده سازی فرآیندهای هوش مصنوعی در سازمان ها تخصص ماست. شخصی‌سازی نمودارها و ماژول‌ها براساس حداکثر انطباق با داده‌های خاص سازمان، ماژول‌های داده‌نمایی تعاملی در راستای تحلیل اطلاعات، سهولت در استفاده از زبان فارسی و تقویم شمسی و امکان تهیه خروجی پویا را می‌توان از قابلیت‌های این راهکار بیان کرد.

مقالات پیشنهادی